256 x 158

De meest voorkomende voetproblemen

Pijn aan de voeten is een veelvoorkomend probleem en kan veel ongemak veroorzaken. Gelukkig zijn de meeste voetproblemen vrij eenvoudig te behandelen. In deze blog bespreken we de meest voorkomende voetproblemen die pijn aan de voeten kunnen veroorzaken en de beste manieren om ze te behandelen.

Eelt

Eelt is een verdikking van de huid op de voeten en kan worden veroorzaakt door druk of wrijving op de voeten. Eelt kan pijnlijk zijn en kan worden behandeld door het weghalen van het eelt door een specialist. Het is belangrijk om goedpassende schoenen met druk verdelende schoenzolen te dragen. Hierdoor wordt de druk goed verdeeld over de voet en dat voorkomt dat het eelt terugkomt.

Likdoorns

Likdoorns zijn kleine, harde plekken op de huid. Ze zijn vergelijkbaar met eelt, maar hierbij groeit de kern naar binnen en kunnen daarom pijnlijk zijn. Ze worden veroorzaakt door druk of wrijving op bepaalde delen van de voet. Likdoorns kunnen worden behandeld met behulp van speciale likdoornpleisters of door het verwijderen door de specialist. Net als bij eelt, is het ook belangrijk om weer goedpassende schoenen en druk verdelende zolen te dragen, om te voorkomen dat likdoorns terugkomen.

Ingegroeide teennagels

Ingegroeide teennagels kunnen pijnlijk zijn en worden veroorzaakt door te strakke schoenen, door het verkeerd knippen van de nagels of door het stoten van de nagels waardoor er een klein splintertje van de nagel af gaat. De nagel groeit dan in de huid rond de nagel.

Het is niet aan te raden om watjes te gebruiken of de huid te verzachten. Deze oplossing is achterhaald. U wilt juist dat de nagel naar buiten gaat groeien. De beste manier is om een specialist een stuk van de nagel te laten verwijderen, zodat de druk eraf gaat. Daarna zal de specialist watjes of nagelbeugels gebruiken om de nagel naar buiten te begeleiden. In veel gevallen is het het beste om uw podotherapeut hiervoor in te schakelen.

Hallux valgus

Hallux valgus, ook wel bekend als een scheve grote teen, is een probleem dat meer voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Vaak kunt u er niks aan doen als u dit heeft, want het is een erfelijke kwaal. Als u dit heeft, helpt het wel om niet te strakke schoenen te dragen. Het wordt veroorzaakt door het dragen van te strakke schoenen en kan leiden tot pijn en zwelling.

De klachten van Hallux valgus kunnen verholpen worden met een steunzool. Zo wordt de druk van onderop veranderd, waardoor de teen minder scheef gaat staan. Maar helemaal recht kunt u dit niet krijgen, maar u kunt vaak ook doorlopen zonder dat de klachten te groot worden. Pas in de ergste gevallen heeft u speciale orthopedische schoenen en heel af en toe kan een operatie nodig zijn.

Hielspoor

Hielspoor kan pijnlijk zijn en is een aandoening waarbij er sprake is van een verkalking van het bot in de hiel. Misschien hoort u soms mensen praten over hielspoor wanneer de hiel pijn doet. Maar dat komt dan vaak doordat de peesplaat pijn doet. Officieel is dit de verkeerde term, maar het wordt vaker door elkaar gebruikt.

Pas met een echo of een röntgenfoto komt u erachter of het om verkalking van het bot gaat. Dit wordt vaak veroorzaakt door overbelasting van de voet. De pijn van de peesplaat wordt meestal veroorzaakt door het naar binnen kantelen van de voet tijdens het lopen. Daarom worden vaak ook steunzolen aangeraden om de voet stabieler te houden. En het komt ook vaak voor dat u oefeningen meekrijgt om sneller te herstellen.

Heeft u last van voetproblemen of pijn aan de voeten?

Dit zijn slechts enkele van de meest voorkomende voetproblemen die pijn aan de voeten kunnen veroorzaken en hoe ze kunnen worden behandeld. De informatie in deze blog is echter niet bedoeld als medisch advies en moet niet worden gebruikt ter vervanging van persoonlijk professioneel medisch advies van een podotherapeut.

Als u last heeft van voetproblemen en/of pijn aan de voeten, is het altijd verstandig om een podotherapeut te raadplegen. Een podotherapeut kan u helpen bij het vinden van de beste behandeling voor uw specifieke probleem.

Lees meer blogs van Stadspodotherapie