256 x 158

Wat zijn steunzolen en wanneer zijn ze nodig?

Steunzolen zijn een uitstekende oplossing voor diverse klachten aan het lichaam. Bijvoorbeeld klachten aan de rug, de knieën of pijn tijdens het lopen. Maar wat zijn steunzolen nou eigenlijk precies? En wanneer heeft u ze nodig? In deze blog leest u meer over de verschillende soorten steunzolen, de werking, voordelen en andere relevante informatie voor iedereen die overweegt steunzolen te gebruiken.

Waar helpen steunzolen mee?

Kort door de bocht kunnen we zeggen dat steunzolen klachten oplossen, die worden veroorzaakt door een verkeerde houding of wanneer het druk gerelateerde klachten zijn. Uw houding begint met de juiste stand van uw voeten. Want deze bepalen voor een groot deel ook de stand van de rest van uw lichaam. Dus als uw voeten verkeerd staan, zorgt dat voor problemen aan uw voeten. Of hoger in uw lichaam, zoals bijvoorbeeld aan uw knieën of rug.

Steunzolen lossen dit probleem op en zorgen ervoor dat uw voeten in de juiste houding staan. Dat verbetert dan ook de hele houding van uw lichaam, waardoor bijvoorbeeld de rug- en knieklachten worden opgelost.

Daarnaast lossen de steunzolen ook druk gerelateerde klachten op. Bijvoorbeeld wanneer tijdens het lopen te veel druk komt op een teen, kan de teen pijn gaan doen. De verkeerde houding van uw voeten zorgt ervoor dat er te veel druk op de teen komt. Met steunzolen zorgt u ervoor dat de druk juist wordt verdeeld over de voet tijdens het lopen en neemt de pijn af.

Soorten Steunzolen

Er zijn verschillende soorten steunzolen, elk met hun eigen toepassingen en voordelen.

  • Functionele steunzolen
  • Druk ontlastende steunzolen
  • Sportsteunzolen
  • Diabetische steunzolen
 
 

In deze blog leest u meer over de verschillende soorten steunzolen.

Steunzolen op maat

Steunzolen werken pas echt goed wanneer ze zijn afgestemd op uw situatie en lichaam. Iedereen heeft andere voeten en daarom hebben op maat gemaakte steunzolen het grootste effect. Deze worden gemaakt door de voeten de scannen. Ook hebben podotherapeuten, zoals Stadspodotherapie, een soort van elektronische zooltjes die u tijdens het consult in uw schoen kan leggen. Als u dan loopt, wordt er een scan gemaakt van de drukpunten. Hierdoor weet de podotherapeut precies hoe dik de steunzool overal moet zijn en welke vorm perfect aansluit.

Wat zijn goede schoenen voor steunzolen?

Over het algemeen passen steunzolen in alle schoentypes. De steunzolen vervangen de bestaande zolen in de schoen. Het is dus wel belangrijk dat de zool uit de schoen te verwijderen is. U kunt hier al rekening mee houden bij de aankoop. De pasvorm van de steunzool is wel belangrijk, zodat ze goed in uw schoenen passen. Daarom kunnen op maat gemaakte steunzolen bijvoorbeeld net wat breder of juist smaller worden gemaakt. Zo heeft u voldoende ruimte in uw schoen en geeft de steunzool de juiste ondersteuning.

Onderhoud en vervanging van steunzolen

Een steunzool heeft een klein beetje onderhoud nodig. Het belangrijkste is om de steunzolen regelmatig ut de schoenen te halen, zodat deze kunnen luchten. Vooral wanneer uw schoenen nat zijn geworden, is het aan te raden om deze goed te laten drogen. Daarnaast kunt u de steunzolen schoonmaken met een vochtige doek en milde zeep. Net als bij andere gebruiksvoorwerpen, slijten steunzolen na verloop van tijd. Bij intensief gebruik gaan steunzolen 1 tot 2 jaar mee. Bij te veel slijtage bieden de steunzolen niet meer de juiste steun en kunnen eerdere klachten terug komen. Daarom raden we aan om in contact te blijven met uw podotherapeut over de slijtage en om op tijd langs te gaan voor een controle. Zo blijft u pijnvrij lopen met de juiste ondersteuning.

Kosten van Steunzolen

De kosten van steunzolen kan variëren, afhankelijk van het soort, het materiaal en of ze op maat zijn gemaakt. Over het algemeen zijn op maat gemaakte steunzolen duurder, omdat ze helemaal zijn afgestemd op uw situatie en klachten. Hierdoor kost het meer tijd om deze te maken dan standaardzooltjes. Maar de op maat gemaakte steunzolen bieden wel een betere pasvorm en effectiviteit. Op deze pagina vindt u de kosten voor steunzolen.

Heeft u na het lezen van deze blog nog vragen of wilt u meer informatie over de steunzolen bij Stadspodotherapie? Wij helpen u graag, zodat u de juiste beslissing voor uw situatie kunt maken.

Leer meer blogs van Stadspodotherapie