256 x 158

De voor- en nadelen van steunzolen

Steunzolen zijn een populair hulpmiddel om klachten van voetpijn tot rugpijn op te lossen. Ze zijn op maat ontworpen inlegzolen die u in uw schoenen kunt plaatsen om deze klachten op te lossen. In deze blog zetten we de voor- en nadelen van steunzolen voor u op een rijtje. Zo kunt u de juiste overweging maken.

 

Voordelen van steunzolen

  1. Wegnemen van pijn: Steunzolen helpen bij het verlichten van pijn aan uw voeten, maar ook uw knieën, heupen of rug. Deze kunnen veroorzaakt worden door een verkeerde houding of door voetaandoeningen zoals platvoeten, hielspoor, en overpronatie.

  2. Verbeterde voetstand: De zolen zorgen ervoor dat uw voeten goed afwikkelen tijdens het lopen en voor de juiste houding tijdens het staan. Door deze verbeterde voetstand voorkomt u dat er ongemakken ontstaan of dat u klachten krijgt.

  3. Betere lichaamshouding: Door het corrigeren van de voetstand dragen steunzolen bij aan een betere algehele lichaamshouding. Een voorbeeld: als uw voet zonder de steunzool altijd een beetje naar buiten is gekanteld, gaat uw lichaam dit proberen te corrigeren door een andere positie van bijvoorbeeld de knie of de heup. Daardoor kunnen klachten ontstaan in deze lichaamsdelen die dan eigenlijk veroorzaakt worden door een verkeerde lichaamshouding. Met een steunzool heeft uw voet de juiste houding en hoeft er geen ander lichaamsdeel de verkeerde houding te corrigeren, maar klopt de volledige lichaamshouding.

  4. Extra ondersteuning en comfort: Steunzolen bieden extra ondersteuning en demping, wat bijdraagt aan het comfort tijdens het lopen of staan. Vooral tijdens het wandelen of sporten heeft de ondersteuning en demping een plezierig effect, want het vermindert de druk op de rest van het lichaam.

  5. Preventie van toekomstige voetproblemen: Door het aanpakken van voetproblemen in een vroeg stadium, kunnen steunzolen helpen bij het voorkomen van toekomstige voet- en houdingsproblemen. Dit kan al van jongs af aan, waarbij uw kind tijdens de lichamelijke ontwikkeling begint met het aannemen van de juiste houding.


Nadelen van Steunzolen:

  1. Aanpassingsperiode: Het kan zijn dat uw voeten moeten wennen aan de steunzolen door de nieuwe houding. Voor de meeste mensen is dit niet nodig, maar dit is wat u kunt doen wanneer het toch nodig is. Begin met het dragen van de zolen een paar uur per dag en bouw dit vervolgens uit naar de hele dag. Dat geeft uw voeten voldoende tijd om goed te wennen. Binnen enkele weken kunt u de zolen volledig dragen.

  2. Kosten: Op maat gemaakte steunzolen zijn duurder dan de standaardzooltjes die u bijvoorbeeld bij de schoenenwinkel koopt. Dit komt doordat de steunzolen speciaal voor uw voeten worden gemaakt en u veel gerichter op zoek gaat met uw podotherapeut om uw persoonlijke klachten op te lossen. Als u aanvullend verzekerd bent, is de kans groot dat de verzekering (een deel van) uw kosten vergoed. Lees hier meer over de kosten van steunzolen.

  3. Mogelijke Ongemakken: Soms moeten de voeten wennen aan de steunzolen, maar soms moet u zelf ook wennen. U heeft altijd op een bepaalde manier gelopen en dat gaat nu wat veranderen. De nieuwe houding is beter voor uw lichaam, maar het kan in het begin misschien wat ongemakkelijk voelen.

  4. Minder Schoenkeuze: Het dragen van steunzolen kan de schoenkeuze beperken, omdat niet alle schoenen voldoende ruimte hebben om steunzolen te accommoderen. Wij raden daarom ook aan om uw meest gedragen schoen mee te nemen naar uw afspraak. Want steunzolen zijn aanpasbaar in de breedte, zodat deze goed in uw schoen passen. Dit geldt ook voor sportschoenen.


Dit zijn enkele voor- en nadelen van steunzolen. Misschien zijn sommige nadelen niet voor u van toepassing, maar het is altijd goed om deze te bespreken met uw podotherapeut. Zeker wanneer u twijfelt, raden wij aan om even te bellen. Zo kunnen we u juist adviseren over uw specifieke situatie en informeren of u wel of geen steunzolen nodig heeft. Want goede zorg voor uw voeten heeft een positief effect op uw lichaam en gezondheid op de lange termijn.

Wilt u met Stadspodotherapie bespreken of u wel of geen steunzolen nodig heeft? Neem contact met ons op en we adviseren u graag. Uiteraard geheel vrijblijvend.

Leer meer blogs van Stadspodotherapie