Zo bereidt u zich goed voor op de Eindhoven Marathon 2024

De Eindhoven Marathon vindt op 12 en 13 oktober 2024 plaats. Bent u zich al aan het voorbereiden? Een marathon is een prachtige uitdaging, maar vraagt ook veel van uw lichaam. Een goede voorbereiding is erg belangrijk om blessures te voorkomen en de finish te halen. In deze blog deelt Julia Schellens, podotherapeut en deelnemer aan de marathon, tips voor een zo goed mogelijke voorbereiding.

Een goede voorbereiding

Op uw plaatsen…! Een goede training is belangrijk voor elke afstand. Elke afstand vraagt om een goede training, of u nu de hele, halve of kwart marathon loopt. Luister goed naar uw lichaam en train ongeveer 2 à 3 keer per week. Het is belangrijk om tussen die trainingen voldoende rust te nemen, 24 tot 48 uur, afhankelijk van de intensiviteit. Dan heeft uw lichaam de tijd heeft om te herstellen.

Rekken, rekken en nog eens rekken. Veel mensen willen dit nog wel eens overslaan, maar het is erg belangrijk om uw spieren op te warmen voor het rennen. Start met een lichte warming-up door te wandelen of rustig te joggen. Daarna kunt u dynamische rekoefeningen doen. Dit betekent dat u de spieren de hele tijd in beweging houdt. Op deze manier zorgt u ervoor dat uw spieren goed voorbereid zijn op het rennen.

Wij helpen u graag met de juiste voorbereiding. Daarom kunt u nu een consult bij ons boeken, speciaal voor u als deelnemer van de Marathon Eindhoven.

Een checklist om blessures te voorkomen

Met deze punten bereid u zich goed voor en verkleint u de kans om blessures op te lopen:

  • Bereid u goed voor op het sporten
  • Bouw uw training rustig op
  • Draag goede hardloopschoenen met een juiste zool
  • Strik uw veters juist
  • Let op uw houding tijdens het rennen
  • Plan een consult bij Stadspodotherapie en laat u adviseren over de juiste voorbereiding

Klaar? Of toch een blessure?

Hardlopen is blessuregevoelig. We hopen dat u geen blessures oploopt natuurlijk. Maar mocht u toch last krijgen, dan staan hieronder blessures die we vaak in de praktijk zien:

  • Shin Splints: Bij deze blessure voelt u een zeurende, drukkende pijn bij uw scheenbeen. In het begin van de blessure voelt u dit alleen tijdens het hardlopen, maar na een tijdje kunt u het ook voelen tijdens het wandelen en de warming-up.
  • Achillespeesklachten: Bij een ontstoken of overbelaste achillespees voelt u een zeurende of stekende pijn boven uw hiel tijdens het rennen. Wanneer u dit gevoel heeft buiten het sporten om, duidt dit vaak op een ontsteking.
  • Kniepeesklachten (springersknie): U voelt bij deze blessure pijn na het rennen, onder de knieschijf. Het is vaak een zeurende en/of stekende pijn, en uw knie voelt stijf aan.
  • Hielspoor: Dit is een blessure waarbij u scherpe, stekende pijn voelt onder uw voet. Soms kunt u de pijn ook aan de zijkant of in het midden van uw voet voelen. De pijn is vaak merkbaar na langere tijd stilzitten, bijvoorbeeld bij het opstaan uit bed in de ochtend.

Bereid uzelf optimaal voor met een consult

Voor de beste voorbereiding op de marathon, kunt u een consult boeken bij Stadspodotherapie. Tijdens dit consult krijgt u advies over uw loopstijl, de juiste schoenen voor u en hoe u blessures kunt voorkomen of behandelen. Heeft u al pijnklachten tijdens het hardlopen? Dan helpen wij u ook graag om pijnvrij te hardlopen. Het consult vindt plaats in de speciaal voor sporters ingerichte locatie Centrum met podotherapeut Julia Schellens.

Speciaal voor deelnemers van de Eindhoven Marathon is het consult nu slechts 19 euro in plaats van het normale tarief van 64 euro.

Lees meer blogs van Stadspodotherapie

Nieuwe vestiging in Woensel

Nieuwe vestiging in Woensel Stadspodotherapie opent een vijfde vestiging in Eindhoven. Deze locatie bevindt zich in het...