256 x 158

Teenklachten

Wat is de oorzaak van teenklachten?

Klachten aan uw tenen ontstaan vaak door slijtage in de gewrichten. De problemen ontstaan vaak door ouderdom en kunnen verergeren door de manier waarop u staat of loopt. 

Wat zijn de meest voorkomende klachten?

Hieronder staan enkele voorbeelden van veelvoorkomende klachten aan uw tenen. 

Uw grote teen staat scheef. Deze past niet meer goed in de schoen of schuurt pijnlijk tegen de andere teen.

Als de grote teen scheef staat, wordt dit een hallux valgus genoemd. De grote teen wordt normaal op zijn plaats gehouden door banden in de middenvoet. Bij sommige mensen zijn deze banden losser dan bij anderen. Hierdoor kunnen de spieren op de verkeerde manier aan de teen trekken, waardoor deze steeds schever gaat staan. Dit kan uiteindelijk zorgen voor gevoelige eelt- en drukplekken en problemen met het vinden van goede schoenen.

Uw middelste tenen staan scheef. Deze past niet meer goed in de schoen of schuren pijnlijk tegen de andere tenen.

Als de middelste tenen scheef staan, worden dit hamer- of klauwtenen genoemd. De problemen ontstaan doordat de spieren op de verkeerde manier aan de tenen trekken, of door slijtage in de gewrichtjes van de tenen. Door de veranderde stand van de tenen, kunnen deze tegen elkaar of in de schoen gaan schuren. Dit kan uiteindelijk zorgen voor gevoelige eelt- en drukplekken.

U ervaart pijn of een stijf gevoel in uw grote teen, vooral bij het afzetten van de voet tijdens het lopen. Soms kan de teen minder ver buigen.

Deze klachten worden vaak veroorzaakt door slijtage in de gewrichten (artrose). Hierdoor kan de grote teen minder goed buigen en uiteindelijk zelfs verstijven. De grote teen wordt daardoor zwaarder belast bij het lopen, waardoor hij pijn kan gaan doen.

Hoe behandelen we deze teenklachten?

Scheve tenen behandelen wij met een siliconen teenstuk (orthese). Het teenstuk zorgt er voor dat de stand van de tenen gecorrigeerd wordt en minder snel erger wordt. Ook zorgt een teenstuk er voor dat u minder last krijgt van druk- en schuurplekken op de tenen. Wij kunnen het teenstuk meestal al tijdens uw eerste bezoek op maat maken. Ook zullen wij dan ook meteen een teveel aan eelt weghalen. 

Daarnaast kunnen wij bij alle teenklachten de manier waarop u uw voeten afwikkelt corrigeren met steunzolen. Hierdoor worden de tenen ontlast zodat deze minder klachten veroorzaken.