256 x 158

Knieklachten

Wat is de oorzaak van knieklachten?

De knie is een van de meest ingewikkelde gewrichten in het lichaam. Klachten aan uw knie ontstaan vaak door overbelasting of beschadiging van de pezen en de banden in de knie. Ook kan de knieschijf op de verkeerde manier bewegen. De problemen kunnen veroorzaakt worden door de manier waarop u staat of loopt, overbelasting door sport of slijtage door ouderdom. 

Wat zijn de meest voorkomende klachten?

Hieronder staan enkele voorbeelden van veelvoorkomende klachten aan uw knieën. 

U ervaart een stekende pijn aan de buiten- of binnenkant van uw knie. De pijn is continu aanwezig en kan erger worden bij belasting. De knie kan rood en dik zijn. Soms voelt deze ook warm, stijf of kloppend aan.

Deze klachten worden meestal veroorzaakt door het verkeerd draaien van de knie. Soms wordt dit veroorzaakt door een ongeluk, maar het komt ook vaak voor dat de knie gedurende langere tijd verkeerd draait door een verkeerde houding. De pijn wordt meestal veroorzaakt door beschadiging van de banden die aan de binnen- en buitenkant van de knie lopen (collaterale banden).

U ervaart een stijf gevoel of een stekende en zeurende pijn onder de knie. Als u even stil heeft gezeten en dan weer gaat lopen, worden de klachten erger. Bij lang lopen of sporten wordt de pijn erger.

Deze klachten worden vaak veroorzaakt door een overbelaste pees in de knie. Door een verkeerde houding of een verkeerde beweging tijdens het sporten wordt er te hard aan de pees getrokken. Hierdoor ontstaan kleine scheurtjes in de pees of bij de plaats waar deze vast zit aan het bot. Als de klachten te maken hebben met sporten, wordt dit vaak een jumper’s knee (springersknie) genoemd.

U ervaart een instabiel gevoel tijdens het lopen, alsof u door de knie heen zakt. U kunt een stekende pijn voelen binnen in de knie.

Deze klachten worden vaak veroorzaakt door gescheurde kruisbanden. Vaak gebeurt dit als door een ongeluk de knie verdraaid is. Als de kruisbanden beschadigd of gescheurd zijn, is de knie niet meer stabiel. Dit veroorzaakt het gevoel alsof u steeds door uw knie heen zakt.

U ervaart pijn binnen in de knie en uw knie is stijf. Vooral ’s ochtends of als u na een tijdje zitten weer opstaat. U voelt ook pijn als u de knie belast, bijvoorbeeld bij traplopen. De knie kan soms op slot slaan of minder ver buigen of strekken.

Deze klachten worden vaak veroorzaakt door slijtage van het kniegewricht (artrose). Het kraakbeen in het gewricht wordt dunner, waardoor de botten tegen elkaar wrijven. Dit zorgt voor pijn en stijfheid van de knie. Ook kan de knie soms minder goed bewegen, of er ontstaat een verdikking aan de randen van de knie doordat er extra bot gaat groeien. De slijtage kan komen door ouderdom, maar ook door jarenlange belasting door zwaar werk of sporten.

Hoe behandelen we deze knieklachten?

Ook bij knieklachten kan de podotherapeut u helpen. Uw voeten zijn namelijk de basis van de manier waarop u staat of loopt. Door deze te corrigeren, bijvoorbeeld met steunzolen, zorgen wij dat de knie op de juiste manier wordt ontlast. Dit kan pijnklachten verminderen en zorgen voor een sneller herstel. Ook kunnen wij oefeningen geven die zorgen dat de pezen en spieren rondom uw knie sterker worden. Daarnaast kunnen fysiotherapie en podotherapie elkaar bij knieklachten goed aanvullen: sommige hardnekkige klachten gaan alleen weg door een combinatie van behandelingen. Daarom werken wij samen met diverse fysiotherapie praktijken in Eindhoven. Zo kunnen wij u, als het nodig is, doorsturen naar de fysiotherapeut die het beste bij u past.