256 x 158

Huid en nagel problematiek

Wat veroorzaakt huid- en nagelproblemen?

Alles aan de buitenkant van het lichaam behoort tot de huid. Bij de voeten is dit niet anders. Het is dan ook niet verrassend dat er veel verschillende aandoeningen aan de huid voorkomen. De meeste aandoeningen zijn onschuldig, maar kunnen wel knap vervelend zijn. Ze veroorzaken pijn en zijn vaak erg hardnekkig. Daarnaast zijn er sommige problemen die reden geven tot zorg. Zij worden veroorzaakt door ernstigere aandoeningen. Daarom is het altijd verstandig om bij huid- of nagelproblemen naar uw podotherapeut te gaan. Wij kunnen u vaak van uw klachten afhelpen en ook herkennen wat de oorzaak van de klachten is. 

Op deze pagina geven wij u een overzicht van de meest voorkomende huid- en nagelproblemen. 

Wrat

Hoe herken ik een wrat? 

Een wrat is een knobbeltje dat ruw en hard aanvoelt. Soms ziet een wrat er een beetje bloemkoolachtig uit. Ze komen vooral voor op de handen en voeten, maar ze kunnen ook op andere plaatsen zitten. Als de wrat aan de onderkant van de voet zit, wordt deze vaak pijnlijk in het eelt van de voetzool gedrukt. 

Wat is de oorzaak van een wrat? 

Wratten worden veroorzaakt door virussen uit de familie humaan papillomavirus (HPV). Wratten zijn besmettelijk en verspreiden zich door aanraking of via oppervlakken, bijvoorbeeld in het zwembad of de douche.  

Hoe behandelen wij een wrat? 

Wratten ontstaan meestal op plekken die veel in contact komen met oppervlakken, zoals de voetzool. Hierdoor komt er vaak een laag eelt over de wrat te zitten. Voordat de wrat behandeld kan worden, moet dit eelt eerst weggehaald worden. Dat doen wij door het weg te snijden tijdens een instrumentele behandeling. Dit doet geen pijn. Daarna kan de wrat zelf worden verwijderd door deze te bevriezen met stikstof, of door deze te behandelen met een speciale zalf. 

Likdoorn (eksteroog) 

Hoe herken ik een likdoorn? 

Een likdoorn is een pijnlijke plek, meestal maar een paar millimeter groot. Een likdoorn komt vooral voor bovenop de tenen, maar kan ook tussen de tenen of onder de voetzool zitten. De likdoorn geeft een stekende pijn als u er op drukt. 

Wat is de oorzaak van een likdoorn? 

Een likdoorn is een eeltknobbel die naar binnen groeit en daar pijn veroorzaakt. Vaak ontstaan likdoorns op plekken waar veel druk- of schuifkrachten op staan, bijvoorbeeld door verkeerde of te krappe schoenen. 

Hoe behandelen wij een likdoorn? 

Likdoorns snijden wij weg tijdens een instrumentele behandeling. Meestal doet dit geen pijn en heeft u al direct na de behandeling geen last meer. Om te voorkomen dat de likdoorn terug komt, gaan wij ook op zoek naar de oorzaak. Wij geven u schoenadvies of nemen de druk weg met behulp van een siliconen teenstuk (orthese) of steunzolen. 

Eelt- en drukplekken

Hoe herken ik eelt- en drukplekken? 

Vaak zijn drukplekken rood en gevoelig. Als een drukplek langere tijd blijft bestaan, gaat het lichaam zichzelf beschermen en dan ontstaat er eelt. Als het eelt te dik wordt, ontstaan er klachten zoals een drukkend gevoel of pijnlijke kloven. 

Wat is de oorzaak van eelt- en drukplekken? 

Eelt- en drukplekken ontstaan door druk- of schuifkrachten op de voet. Deze krachten kunnen komen door verkeerde schoenen of door de manier waarop u staat of loopt. 

Hoe behandelen wij eelt- en drukplekken? 

Eerst snijden wij het teveel aan eelt weg tijdens een instrumentele behandeling. Dit doet geen pijn en u heeft al direct na de behandeling minder last. Om te voorkomen dat het eelt terug komt, gaan wij ook op zoek naar de oorzaak. Wij geven u schoenadvies of nemen de druk weg met behulp van een siliconen teenstuk (orthese) of steunzolen. 

Ingegroeide teennagel

Hoe herken ik een ingegroeide teennagel? 

Een ingegroeide nagel zorgt voor een stekende pijn in de nagelwal. Als deze niet behandeld wordt, dan ontstaat een ontsteking. De nagelwal wordt rood, dik en warm. Er kan zelfs pus uit de nagelwal komen. Een ingegroeide nagel kan zeer pijnlijk zijn en ook een kloppend gevoel in de teen veroorzaken. 

Wat is de oorzaak van een ingegroeide teennagel? 

Wij zien vaak dat een ingegroeide nagel ontstaat na een ongeluk of door het verkeerd knippen van de nagels. Soms speelt de vorm van de nagel ook een rol. Als de nagel te krom groeit dan kan deze sneller in de huid snijden.  

Hoe behandelen wij een ingegroeide teennagel? 

Vaak zit er een splinter van de nagel die in de huid prikt. Deze halen wij eerst weg tijdens een instrumentele behandeling. Daarna zorgen wij dat de druk beter wordt verdeeld door het plaatsen van een watje in de nagelwal. Hierdoor zal de ontsteking snel weg gaan. 

Als de ingegroeide nagel veroorzaakt wordt door de vorm van de nagel, dan corrigeren wij deze met een nagelbeugel. Dit is een metalen veertje dat wij op de bovenkant van de nagel lijmen, zodat deze na verloop van tijd rechter gaat staan. Dit doet geen pijn. 

Schimmel- of kalknagel

Hoe herken ik een schimmel- of kalknagel? 

Een schimmelnagel herkent u het beste door de kleur. In het begin worden de hoeken van de nagel wit van kleur. Daarna verspreid de witte kleur zich verder over de hele nagel. Na verloop van tijd verandert de kleur naar geel en wordt de nagel steeds dikker 

Wat is de oorzaak van een schimmel- of kalknagel? 

Zoals de naam al zegt, wordt een schimmelnagel veroorzaakt door een schimmel. De nagel bestaat uit verschillende lagen. Als deze lagen los van elkaar raken, bijvoorbeeld door een beschadiging, dan kan een schimmel zich daartussen nestelen. Deze schimmels bevinden zich vaak in natte ruimtes, zoals een zwembad of de douche. 

Hoe behandelen wij een schimmel- of kalknagel? 

Een schimmelnagel kan verschrikkelijk hardnekkig zijn omdat de schimmel binnen in de nagel zit. Tijdens een instrumentele behandeling slijpen wij dikke schimmelnagels dun, zodat deze niet te veel druk geven in de schoen. Om de schimmel helemaal uit te roeien, is er daarna een verdere behandeling met crème of zelfs pillen nodig. Wij geven u daar graag advies over.