Hielklachten

Wat is de oorzaak van hielklachten?

Klachten aan uw hiel ontstaan vaak door overbelasting of beschadiging van de structuren in uw voet zoals uw pezen (bijv. de achillespees of de peesplaat) of het vetkussen onder uw hiel. De problemen kunnen veroorzaakt worden door verkeerde schoenen, slijtage door ouderdom, een ongeluk, sportblessure, of door de manier waarop u staat of loopt. 

Wat zijn de meest voorkomende klachten?

Hieronder staan enkele voorbeelden van veelvoorkomende klachten aan uw hiel. 

Deze klachten worden vaak veroorzaakt door overbelasting of ontsteking van de achillespees. Door een verkeerde houding of een verkeerde beweging tijdens het sporten wordt er te hard aan de pees getrokken. Hierdoor ontstaan kleine scheurtjes in de pees of bij de plaats waar deze vast zit aan het bot. 

 Deze klachten worden vaak veroorzaakt door een beschadiging van het vetkussen onder de hiel. Door ouderdom of een ongeluk zijn de kamers die het vet op hun plaats houden beschadigd. Zonder deze vetkamers kan het vetkussen naar de buitenkant van de hiel verplaatsen, waardoor er geen demping meer is tussen het hielbot en de grond. Dit veroorzaakt de pijn. Dit wordt het fat pad syndroom genoemd.

Hoe behandelen we deze hielklachten?

Wij gaan altijd eerst op zoek naar de oorzaak van de klachten. Op die manier kunnen wij de diagnose stellen. Als de oorzaak eenmaal vast staat, pakken wij die aan. Meestal kunnen wij met behulp van steunzolen de pijnklachten oplossen door de manier waarop u staat of loopt te corrigeren. Al tijdens het eerste bezoek kunnen wij de pijn direct verlichten met behulp van een taping. Soms geven wij ook oefeningen mee om te zorgen dat de pezen en spieren in uw voeten sterker worden.