256 x 158

Enkelklachten

Wat is de oorzaak van klachten aan de enkel?

Klachten aan uw enkel ontstaan vaak door overbelasting of beschadiging van de structuren in uw voet zoals de pezen of de gewrichten bij uw enkel. De problemen kunnen veroorzaakt worden door het zwikken van de enkel, verkeerde schoenen, of door de manier waarop u staat of loopt. 

Wat zijn de meest voorkomende klachten?

Hieronder staan enkele voorbeelden van veelvoorkomende klachten aan uw enkel.

U ervaart een stekende pijn aan de buitenkant van uw enkel. De pijn is continu aanwezig en kan erger worden bij belasting. De enkel kan rood en dik zijn. Soms voelt deze ook warm, stijf of kloppend aan.

Deze klachten worden meestal veroorzaakt door het zwikken van de enkel. Dit wordt een inversietrauma genoemd. Vaak gebeurt het zwikken van de enkel op een duidelijk moment (bijvoorbeeld een verkeerde stap of een ongeluk tijdens het sporten), maar de enkel kan ook gedurende langere tijd zwikken door een verkeerde houding. De pijn wordt meestal veroorzaakt door beschadiging van de enkelbanden. 

U ervaart een tintelende pijn die uitstraalt naar de onderkant van de voet of juist naar het onderbeen. De pijn is het ergst aan de binnenkant van de enkel.

Deze klachten worden vaak veroorzaakt door een beknelde zenuw bij de enkel. Dit wordt het tarsaal tunnel syndroom genoemd. Als de zenuw bekneld is, kan dit ook tot gevolg hebben dat u niet goed meer kunt staan of de voet niet goed meer kunt bewegen. Blijft u hier te lang mee doorlopen, dan kan het vervelende gevoel zelfs resulteren in een blijvende beschadiging van de zenuwen. Wij raden u daarom aan om snel in actie te komen als u deze pijn ervaart. 

Hoe behandelen we deze enkelklachten?

Wij gaan altijd eerst op zoek naar de oorzaak van de klachten. Op die manier kunnen wij de diagnose stellen. Als de oorzaak eenmaal vast staat, pakken wij die aan. Meestal kunnen wij met behulp van steunzolen de pijnklachten oplossen door de manier waarop u staat of loopt te corrigeren. Al tijdens het eerste bezoek kunnen wij de pijn direct verlichten met behulp van een taping. Soms geven wij ook oefeningen mee om te zorgen dat de pezen en spieren in uw voeten sterker worden.